Bebeğinizin doğumundan itibaren yedi gün geçti. Anne sütü alıyor ve hafif sarılığı olabilir. Ayrıca kusma ve hıçkırık problemi de başlamıştır.
Doğumun ardından hastaneden taburcu edilirken bazı hastalıkların erken tanısı için tarama testleri amacıyla topuktan kan alınmıştı.
Alınan kan örneği ile doğumsal tiroid bezinin olmaması sonucu hipotiroidi hastalığı, protein metabolizmasını ilgilendiren fenilketonüri hastalığı
ve biotidinaz enzim eksikliğini ilgilendiren önemli hastalıklara karşı erken tanı amaçlanmaktadır. Bu hastalıkların erken tanısı ile zekâ geriliği
ve büyüme problemleri engellenebilir. Ancak 7 – 10. günde mutlaka bu testlerin bağlı bulunduğunuz sağlık kurumunda tekrarı gerekmektedir.
Sonuçlarda eksiklik olursa size mutlaka bilgi verilecektir.
Anne sütü almasıyla ilk günlerde siyah ve yapışkan olan bebeğin kakasının rengi değişmiştir. Kokusu ekşi, kesilmiş süt gibi ve rengi sarı renge dönmüştür.
Anne sütü ilk günlerde koyu sarı renkte iken giderek beyaz renge dönmüştür. İlk süt bebek için aşı niteliğindedir. Sütünüzü artırmak için bol sıvı tüketmeli
ve dengeli beslenmelisiniz. Stresten uzak ve bebekle sık emzirme pratiği yaparak sütün artması ve devamlı olması sağlanabilir. Bebeğin iyi beslendiğinin ve
sütün yeterli olduğunun göstergesi ise bebeğin sık idrar ve kaka yapması, hafif kusmalarının olması ve hıçkırıklarının başlamasıdır.
İlk gün bebeğe K vitamini ve hepatit B aşısının ilk dozu hastanede uygulanmıştı. Bundan sonraki aşınız 1. ay sonunda hepatit B’nin 2. dozu olarak uygulanacaktır.
Daha sonraki aşılarınızın aylık takiplerde yapılacağını unutmayınız.
Yedi günlük bebekte yüzünde ve gövdesinde olabilecek kırmızı döküntüler normaldir. Mutlaka bebeğinize günde iki kez cilt bakımı uygulayınız.
Bu ciltteki kurumaları engelleyecek ve masaj etkisi ile gaz problemlerini azaltacak ayrıca mutluluk verecektir.
Göbek bağının düşmesi ise an melesidir. Göbek bağının her gün düzenli antiseptik solüsyonlar ile bakımın sağlanması ve düştükten bir gün sonra bebeğin yıkanması önerilir.
Banyo sıklığı ise hafta 3 kez olacak şekilde planlanmalıdır. Banyo suyu sıcaklığı ise 36-38 derece olmalıdır.
Bebekler anne karnında duydukları sesleri tanır. Her yeni ses onu korkutabilir. Bebeğin yanında onunla konuşun ve müzik dinletin.
Sakinleşmesine müzik ve masaj ile veya sarılarak yardımcı olabilirsiniz. Bebeğe güvende olduğunu hissettirmelisiniz.
Kucağınıza almaktan ve sarılmaktan çekinmeyiniz.
İlk günlerde mutlaka doktorunuzu belirleyin ve ilk görüşme için randevu alınız. Anne sütünde D vitamini eksik olduğu için mutlaka
ilk bir yıl boyunca D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Bu ilaç çoğunlukla 14 günden sonra doktorunuz tarafından başlanacaktır.
Yenidoğan bebeklerde sarılık problemi geçicidir ve fizyolojik olarak adlandırılan sarılık olabileceği gibi bazı önemli hastalıkları da gösterebilir.
Bu nedenle doktorunuzla ilk hafta ve ikinci hafta görüşmelisiniz. Bebeğin gelişimini ve büyümesini doktorunuz her ay düzenli olarak izleyecektir.
Genel görüş bebeklerin ilk 6 ayda aylık muayenesinin yapılması, sonrasında 3 ay ara ile izlenmesi, 18 aydan sonra 6 aylık aralarla 2 kez ve 36 aydan
itibaren yılda bir yapılması önerilmektedir.